Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Közétkeztetés ellenÅ‘rzés
2014. szeptember elseje óta új cég végzi a közétkeztetést a gyömrÅ‘i óvodákban és általános iskolákban. Az Újhalászkert Kft. az étlap összeállÃtását, az alapanyagok beszerzését és felhasználását már az Emberi ErÅ‘források Minisztériuma által jogszabályban elÅ‘Ãrt változtatásoknak megfelelÅ‘en végzi. Ez a jogszabály jelen állás szerint 2015. január 1-jén lép hatályba, akkortól köteles minden közétkezetést végzÅ‘ cég alkalmazni az abban foglaltakat. Mit is jelent ez pontosan? A cél az gyermekek egészségesebb táplálkozása, az egészségtudatosság erÅ‘sÃtése. Ennek érdekében a cukor, só és fehér liszt felhasználható mennyisége erÅ‘sen korlátozott, jelentÅ‘sen megnövelték a kötelezÅ‘en adandó zöldség és gyümölcs mennyiséget, változatosabbá kell tenni a húsokat is. Ezen felül rozsos és teljes kiÅ‘rlésű pékárukat kell biztosÃtani az étkezésekhez.
Szeptember elsÅ‘ heteiben az új rendszer bevezetése idején voltak fennakadások, több panasz is érkezett mind a szülÅ‘k, mint pedig a pedagógusok részérÅ‘l. Ezek mentén a szolgáltató sokat változtatott, módosÃtott, próbálta a felmerülÅ‘ igényeknek megfelelÅ‘en alakÃtani az étlapot.
Önkormányzatunk is kiemelt figyelmet fordÃt a közétkeztetésre. Ennek keretében a múlt héten, valamint ezen a héten kedden az Újhalászkert Kft. vezetÅ‘i, önkormányzatunk illetékes munkatársai a városvezetéssel karöltve több óvodába és iskolába is ellátogattak, ahol ellenÅ‘rizték az ételek minÅ‘ségét, mennyiségét, a tálalási körülményeket. És el is fogyasztották az aktuális menüsort.
Minden intézményben meghallgatták a pedagógusok és a konyhákban tevékenykedő kollégák tapasztalatait, véleményét is. Mindezek alapján összeállt egy viszonylag egységes kép a közétkeztetés aktuális helyzetéről.
• Az adagok tekintetében mindenki pozitÃvan nyilatkozott, bÅ‘ven elegendÅ‘ mennyiségű étel kerül az intézményekbe.
• Láthatóan több ételt fogyasztanak a gyerekek, mivel alig-alig marad moslék.
• A kiszállÃtott ételek hÅ‘mérséklete tökéletes, még a tálalás végén sorra kerülÅ‘k is forró ételeket kapnak
• A gyerekek szÃvesen fogyasztják a magvas, illetve teljes kiÅ‘rlésű pékárukat
• A korábbi évekhez képest nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt kapnak a gyerekek
• Bizonyos trendeket tekintve érdekes különbségek mutatkoznak az egyes intézmények között: van ahol a gyerekek imádják pl. a jégcsapretket, de van ahol egyáltalán nem szeretik. A faluban akár heti 3-4 alkalommal is szÃvesen ennének fÅ‘zeléket, mÃg másutt csak ritkábban.
• Összességében az is egyértelműen tetten érhetÅ‘, hogy a gyerekek otthonról hozott szokásai, az otthon fÅ‘zött ételek és azok Ãzvilága nagyban befolyásolja, hogy egy-egy adott ételt szeretnek – e vagy sem, mennyire eszik meg. Volt olyan ovis nagycsoport, akiket megkérdezve kiderült: a gyerekek közel felénél nem is szoktak otthon fÅ‘zni bizonyos fÅ‘zelékeket.
• A visszajelzések alapján a gyerekek nyitottak az újdonságokra, ám például a halat nem szÃvesen fogyasztják. Ellenben amikor marhahúsból készült étel volt, fel sem tűnt számukra, hogy nem a megszokott sertés vagy szárnyas került a tányérokra. Mindez azért is fontos, mert mind halat, mind pedig marhahúst kötelezÅ‘ szerepeltetni az étrendben bizonyos idÅ‘közönként.
• Az iskolák és óvodák egybehangzó véleménye szerint kimagaslóan jó az együttműködés az intézmények és a szolgáltató között. Bármilyen probléma esetén azonnal elérhetÅ‘ek az illetékesek, akik a kéréseket figyelembe véve a lehetÅ‘ leggyorsabban orvosolják a problémákat.
Az persze egyértelmű, hogy mindenkinek nem lehet a szája Ãze szerint fÅ‘zni a „menzán”. AlapvetÅ‘en fontos, hogy otthon milyen ételeket fogyasztanak a gyerekek, milyen Ãzvilághoz szoktak korábban. A mintamenza program összességében nagyon pozitÃv irányba mozdÃthatja el a közétkeztetést. Valóban jobb minÅ‘ségű ételek készülnek, sokkal több gyümölcs és zöldség kerül a gyerekek elé. És bizony többségében el is fogyasztják ezeket.
Önkormányzatunk a szolgáltatóval közösen rendszeresen ellenőrzi a közétkeztetés minőségét, valamint állandó kapcsolatban állunk a pedagógusokkal is. Arra törekszünk, hogy a gyömrői gyermekek számára a lehető legjobb étlap álljon össze.
Fontos a transzparens működés, ezért kérésünkre a szolgáltató minden héten a hivatalos közösségi oldalán nyilvánosságra hozza a következő heti étlapot, valamint minden nap az aktuális menüsor valódi fotóját is közzé teszik. Ennek köszönhetően a szülők pontosan nyomon tudják követni, hogy mit eszik a gyermekük az óvodában, iskolában.
Hauser Antal, 2014-11-28 13:48:25