Itt vagy: www.gyomro.hu » Hírek » Közétkeztetés ellenÅ‘rzés

Közétkeztetés ellenőrzés

 2014. szeptember elseje óta új cég végzi a közétkeztetést a gyömrÅ‘i óvodákban és általános iskolákban. Az Újhalászkert Kft. az étlap összeállítását, az alapanyagok beszerzését és felhasználását már az Emberi ErÅ‘források Minisztériuma által jogszabályban előírt változtatásoknak megfelelÅ‘en végzi. Ez a jogszabály jelen állás szerint 2015. január 1-jén lép hatályba, akkortól köteles minden közétkezetést végzÅ‘ cég alkalmazni az abban foglaltakat. Mit is jelent ez pontosan? A cél az gyermekek egészségesebb táplálkozása, az egészségtudatosság erÅ‘sítése. Ennek érdekében a cukor, só és fehér liszt felhasználható mennyisége erÅ‘sen korlátozott, jelentÅ‘sen megnövelték a kötelezÅ‘en adandó zöldség és gyümölcs mennyiséget, változatosabbá kell tenni a húsokat is. Ezen felül rozsos és teljes kiÅ‘rlésű pékárukat kell biztosítani az étkezésekhez.


Szeptember első heteiben az új rendszer bevezetése idején voltak fennakadások, több panasz is érkezett mind a szülők, mint pedig a pedagógusok részéről. Ezek mentén a szolgáltató sokat változtatott, módosított, próbálta a felmerülő igényeknek megfelelően alakítani az étlapot.


Önkormányzatunk is kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre. Ennek keretében a múlt héten, valamint ezen a héten kedden az Újhalászkert Kft. vezetői, önkormányzatunk illetékes munkatársai a városvezetéssel karöltve több óvodába és iskolába is ellátogattak, ahol ellenőrizték az ételek minőségét, mennyiségét, a tálalási körülményeket. És el is fogyasztották az aktuális menüsort.
Minden intézményben meghallgatták a pedagógusok és a konyhákban tevékenykedő kollégák tapasztalatait, véleményét is. Mindezek alapján összeállt egy viszonylag egységes kép a közétkeztetés aktuális helyzetéről.


• Az adagok tekintetében mindenki pozitívan nyilatkozott, bÅ‘ven elegendÅ‘ mennyiségű étel kerül az intézményekbe.

• Láthatóan több ételt fogyasztanak a gyerekek, mivel alig-alig marad moslék.

• A kiszállított ételek hÅ‘mérséklete tökéletes, még a tálalás végén sorra kerülÅ‘k is forró ételeket kapnak

• A gyerekek szívesen fogyasztják a magvas, illetve teljes kiÅ‘rlésű pékárukat

• A korábbi évekhez képest nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt kapnak a gyerekek

• Bizonyos trendeket tekintve érdekes különbségek mutatkoznak az egyes intézmények között: van ahol a gyerekek imádják pl. a jégcsapretket, de van ahol egyáltalán nem szeretik. A faluban akár heti 3-4 alkalommal is szívesen ennének fÅ‘zeléket, míg másutt csak ritkábban.

• Összességében az is egyértelműen tetten érhetÅ‘, hogy a gyerekek otthonról hozott szokásai, az otthon fÅ‘zött ételek és azok ízvilága nagyban befolyásolja, hogy egy-egy adott ételt szeretnek – e vagy sem, mennyire eszik meg. Volt olyan ovis nagycsoport, akiket megkérdezve kiderült: a gyerekek közel felénél nem is szoktak otthon fÅ‘zni bizonyos fÅ‘zelékeket.

• A visszajelzések alapján a gyerekek nyitottak az újdonságokra, ám például a halat nem szívesen fogyasztják. Ellenben amikor marhahúsból készült étel volt, fel sem tűnt számukra, hogy nem a megszokott sertés vagy szárnyas került a tányérokra. Mindez azért is fontos, mert mind halat, mind pedig marhahúst kötelezÅ‘ szerepeltetni az étrendben bizonyos idÅ‘közönként.

• Az iskolák és óvodák egybehangzó véleménye szerint kimagaslóan jó az együttműködés az intézmények és a szolgáltató között. Bármilyen probléma esetén azonnal elérhetÅ‘ek az illetékesek, akik a kéréseket figyelembe véve a lehetÅ‘ leggyorsabban orvosolják a problémákat.

Az persze egyértelmű, hogy mindenkinek nem lehet a szája íze szerint fÅ‘zni a „menzán”. AlapvetÅ‘en fontos, hogy otthon milyen ételeket fogyasztanak a gyerekek, milyen ízvilághoz szoktak korábban. A mintamenza program összességében nagyon pozitív irányba mozdíthatja el a közétkeztetést. Valóban jobb minÅ‘ségű ételek készülnek, sokkal több gyümölcs és zöldség kerül a gyerekek elé. És bizony többségében el is fogyasztják ezeket.


Önkormányzatunk a szolgáltatóval közösen rendszeresen ellenőrzi a közétkeztetés minőségét, valamint állandó kapcsolatban állunk a pedagógusokkal is. Arra törekszünk, hogy a gyömrői gyermekek számára a lehető legjobb étlap álljon össze.

Fontos a transzparens működés, ezért kérésünkre a szolgáltató minden héten a hivatalos közösségi oldalán nyilvánosságra hozza a következő heti étlapot, valamint minden nap az aktuális menüsor valódi fotóját is közzé teszik. Ennek köszönhetően a szülők pontosan nyomon tudják követni, hogy mit eszik a gyermekük az óvodában, iskolában.
 

Hauser Antal, 2014-11-28 13:48:25

« elõzõ következõ »