Itt vagy: www.gyomro.hu » Hrek » TAKARÉKOSSÁGI INTÉZKEDÉSEKRŐL DÖNTÖTT A VÁROSVEZETÉS

TAKARÉKOSSÁGI INTÉZKEDÉSEKRŐL DÖNTÖTT A VÁROSVEZETÉS

Az elmúlt hónapokban mindenki tapasztalhatja a folyamatos és dinamikus áremelkedést minden szektorban. Önkormányzatunkat a lakossághoz hasonlóan érintik a változások, melyek közül a legnagyobb mértékű a rezsiárak növekedése.

Az önkormányzati fenntartású intézmények tekintetében elmondható, hogy több helyen 2022. december 31-ig rendelkezünk földgáz és elektromos áram szolgáltatására vonatkozó szerződésekkel, így ezekben az intézményekben január elsejétől várható hatalmas arányú rezsinövekedés. (A szükséges közbeszerzések kiírása folyamatban van, az árajánlatok érkeznek) A többi intézményünkben már augusztus óta emelt árakat kell fizetnünk.


Konkrét számokat nézve láthatjuk, hogy míg 2021-ben 53.8 millió forintot fizettünk az intézményeink gáz- és áramszámláira, addig 2022-ben ez az összeg már eléri a 76 millió forintot.


A jelenleg rendelkezésre álló információink és megkapott ajánlatok alapján 2023-ban az idei évhez képest legalább négyszer többet költhetünk majd rezsire. Kalkulációink szerint 2023-ban csak áramra és gázra 350 millió forintot kell majd költenünk. Ez a város teljes éves költségvetésének több, mint 10%-a. Gyakorlatilag évente átlagosan ekkora szabad forrás állt eddig rendelkezésünkre fejlesztésekre, beruházásokra.


A fenti, négyszeres emelkedés gyakorlatilag vállalhatatlan terheket ró a városra. A jelenlegi gazdasági helyzetben nem számíthatunk a bevételeink jelentős növekedésére, így a város stabil működésének biztosítása érdekében a városvezetés több területen költségcsökkentő intézkedéseket rendelt el 2022. október 17-től.

 

Polgármesteri hivatal:

 

 

Hankó István Művészeti Központ:

 

 

Városi Könyvtár:

 

 

Városi óvodák és bölcsőde:

 

 

Ignácz Ilona Városi Sportcsarnok:

 

 

A fenti intézkedések 2023. március 31-ig lesznek érvényben. Önkormányzatunk folyamatosan elemzi a helyzetet, a költségeket és kiadásokat. Amennyiben szükséges, úgy további intézkedések meghozatalára is sor kerülhet.


A városvezetés célja, hogy ne kelljen egyetlen intézményt sem bezárni. Ehhez azonban elengedhetetlenek a kiadáscsökkentő intézkedések, valamint a közös teherviselés vállalása mindazok számára, akik ebben érintettek.
Bízunk benne, hogy ezekkel az intézkedésekkel megfelelő megtakarítást érhetünk el, egyúttal reméljük, hogy januártól nem a most prognosztizált rossz forgatókönyv valósul meg.

  

Hauser Antal, 2022-10-14 11:49:13

« elz kvetkez »