Itt vagy: www.gyomro.hu » Hrek » Tájékoztatás az önkormányzati intézményeken található napelem-rendszerek működéséről

Tájékoztatás az önkormányzati intézményeken található napelem-rendszerek működéséről

Az elmúlt napokban helyi politikai erők, és hozzájuk kapcsolódó online platformok kiemelten foglalkoztak a városi intézmények napelem-rendszereinek helyzetével. A megjelent írások sok esetben nem fedték a valóságot, így most röviden, tényszerűen szeretnénk rendet tenni a kérdésben.

 

2016-ban a Gyömrő VSK TAO-pályázat elnyerésével, TAO-s forrásokból valósította meg az Ignácz Ilona Városi Sportcsarnok tetején a napelemek telepítését. A pályázat rendben lezajlott, annak szakmai és technikai ellenőrzése is megtörtént a beruházás befejeztével, hiányosságot nem találtak.

 

Egy évvel később, 2017-ben a Mezey Attila polgármester vezette Önkormányzat KEHOP-pályázat keretében nyert el forrásokat a városban működő általános iskolák energetikai korszerűsítésére. Az akkori városvezetés a projektet lebonyolította, melynek keretében iskolánként változó műszaki tartalommal történtek meg a pályázatban vállalt energetikai felújítások. A pályázat ellenőrzésre, lezárása megtörtént, hiányosságokat nem állapítottak meg. Tekintettel arra, hogy az iskolák működtetése a tankerülethez tartozik, így az épülethez kapcsolódó feladatokat is Ők látják el, beleértve a napelem-rendszer kezelését.

 

Az idén ősszel berobbant energiahordzókra vonatkozó áremelkedés, így a rezsiárak drasztikus növekedése miatt Tóth János polgármesteri jogkörökkel rendelkező alpolgármester elrendelte a közintézményeken lévő napelem-rendszerek ellenőrzését azzal a céllal, hogy minél jobb hatásfok mellett minél magasabb megtakarítást tudjon a város elérni. A független cég által végzett ellenőrzés után megkapott jegyzőkönyvben leírtak alapján a Művészeti Központ tetején lévő napelem „jó állapotú”, a rendszer „megfelelően működik”. A Weöres Sándor Általános Iskola tetején lévő napelemek kapcsán ugyanez a megállapítás született.

 

Technikai problémákat kizárólag a sportcsarnok tetején található napelemek vizsgálata során tárt fel az ellenőrzés, mely megoldására árajánlat is érkezett, nettó négymillió forint értékben.


Az alpolgármester úr által bekért dokumentumok alapján azonban egyértelművé vált, hogy a rendszerre a kivitelező 10 év garanciát vállalt, így meglátásunk szerint a feltárt hibák kijavítása az Ő feladata lesz. Ennek kapcsán alpolgármester úr kérte a beruházást lebonyolító Gyömrő VSK vezetőjét, egyeztessen a garanciát vállaló egykori kivitelezővel, mely egyeztetési folyamatba Önkormányzatunk is bekapcsolódik.

 

A fentiekre tekintettel Önkormányzatunk áll bármiféle vizsgálat elé, legyen az a Mi Hazánk Mozgalom által tett feljelentés, vagy a FIDESZ helyi szervezte által javasolt vizsgálóbizottság. Utóbbi esetében magunk is a függetlenséget támogatjuk, így nem feltétlenül a Gyömrő 2000 Kör – FIDESZ-KDNP képviselőjét, Hodruszky Lajost gondolnánk a legalkalmasabbnak a bizottság vezetésére, tekintettel arra, hogy az érintett időszakban tanácsnokként, alpolgármesterként döntési jogköre és alapvetően teljes rálátása volt a folyamatokra, általuk most felülvizsgálandónak vélt ügyekre.


Önkormányzatunk nyitott az együttműködésre a fenti kérdésben a helyi képviselő-testületbe képviselőket delegáló szervezetekkel. 

Hauser Antal, 2022-10-25 14:25:31

« elz kvetkez »